Fantomen

Här listas de gånger serien Fantomen (Seriewikin, wikipedia) förekommer i mina indexerade fantomentidningar.

Du kan lista serierna efter publikation i Fantomentidningen eller efter originalpublicerig som dagstripp eller söndagssidor (så långt information om ursprungspublicering finns med i indexet).

Episoderna kräver flera sidor: 140, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49.

Artiklar

Fantomen presenterar: Samtal med Serieskapare del 1

Referenser: Fantomen, Lee Falk, Mandrake, Phil Davis, Ray Moore.

Lee Falk kommer till skandinavien med orsak av den norska Fantomentidningens 20-års jubileum och Mandrakes 50. Vi får oss till livs ett samtal mellan Redax och Falk om Fantomenmusikalen, Mandrake och hans förebild, tecknarna Phil Davis och Ray Moore, samt färgen på Fantomens dräkt.

Publicerad i: Fa 24​/1984.

Fantomen presenterar: Samtal med Serieskapare del 2

Referenser: Fantomen, Lee Falk.

Redax pratar vidare med Lee Falk, bland annat om Walkers klippa, om tvillingarna och om Bengalikartan som Özcan Eralp tagit fram.

Publicerad i: Fa 25​/1984.

Fantomen Fakta: Fantomens 30-tal

Referenser: Fantomen.

Den första Fantomenstrippen publicerades den 17 februari 1936. Här presenteras lite fakta om hur det började.

Publicerad i: Fa 6-7​/2016.

Episoder

Fantomens frimärke

Vem äger egentligen rättigheterna till en mytomspunnen persons varumärke? En rik affärsman har bestämt sig för att slå mynt av Fantomen-legenden genom att låta trycka ett frimärke med den vandrande vålnade på. Han vet bara inte om att Fantomen finns på riktigt, och inte alls vill var med på ett frimärke …

Referenser: Akinyi Ogotu, Frimärken, Orson Burley.

Text: Tony DePaul. Bild: Mike Manley. Färgläggning: Reprostugan. Redaktion: Mikael Sol. Översättning: Mikael Sol. Textsättning: Reprostugan.

Dagstrippar måndag den 7 november 2016 - lördag den 11 mars 2017.

Publicerad i Fa 12​/2018.

Fantomen finns överallt

Tre av Chatus terrorister rymmer från Bengalipolisen. De flyr ut i djungeln och delar på sig för att undkomma, men Fantomen finns överallt, och följer dem alla tre …

Referenser: Babudan, Chatu, Djungelpatrullen, Kapten Weeks, Worubu.

Text: Tony DePaul. Bild: Jeff Weigel. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 13​/2018.

Den glömda stammen

I de djupa skogarna dyker plötsligt två medlemmar upp från en stam som varit separerad från omvärlden i århundraden. Språkbarriärer och misstro leder till missförstånd, samtidigt som två dödliga hot drabbar dem …

Text: Mikael Sol. Bild: Janusz Ordon. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Mikael Sol. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 16​/2018.

Spöket på Gallows Inn

Fantomen tar in vid ett gammalt till synes övergivet värdshus mitt ute i ingenstans. När han vaknar nästa morgon är det som att han blivit förflyttad till en annan tid. En tid då den hänsynslöse piraten Gallows härjade som värst!

Text: Claes Reimerthi. Bild: Heiner Bade. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 17​/2018.

Östra mörkrets väktare

Den tredje Fantomen och hans hustru princessan Pura färdas med häst österut för att träffa hennes far, maharajan. Pura blir bestulen på sitt halsband, men får hjälp av en underlig man som tillhör ett sällskap som säger sig vara forskare …

Referenser: Den 3:e Fantomen, Prinsessan Pura.

Text: Mikael Sol. Bild: César Spadari. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Mikael Sol. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 20​/2018 (del 1: Mannen på zebran), Fa 21​/2018 (del 2: Domens berg).

Blodregn

Kit och Heloise har hittat oavslutade anteckningar i sin fars krönika, och vill höra hur de slutar. Fantomen känner igen sin handstil, men minns ingenting av de episoderna!

Text: Andreas Eriksson. Bild: Alex Saviuk, César Spadari, Heiner Bade, Kari Leppänen, Joan Boix, Sal Velluto, Carlos Pedrazzini och Rafael Ruiz. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Andreas Eriksson. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 24​/2018.

Ett speciellt äventyr där åtta tecknare har fått göra tre sidor var!

Ödesgropen

Singhpiraterna driver en svart marknad byggd på ett gäng fartyg som bildar en ö av metall utanför Bengalis kust. De har lyckats tillfångata Fantomen och som underhållning låter de honom slåss för sitt liv mot drogade vilddjur!

Referenser: Mori, Rolyn Singh, Singhpiraterna, Yoana från Mori.

Text: Dai Karlström och Magnus Carling. Bild: Coral Martinez och Rafael Ruiz. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Mikael Sol. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 1​/2019.

Dai Karlström hette tidigare Dai Darell.

Fantomenklippans bestar

Många mysterier döljer sig i Bengalis djungler. Ett är Fantomenklippan, men i skuggorna bakom den döljer sig något ännu märkligare …

Referenser: Fantomenklippan.

Text: Lee Falk. Bild: George Olesen och Keith Williams. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Mikael Sol.

Dagstrippar måndag den 1 maj 1995 - lördag den 2 september 1995.

Publicerad i Fa 1​/2019.

Fantomens död

Gamle Moz har svält sig så att han är på gränsen till att dö för att kunna se framtiden tydligare. Och vad är det för framtid han ser? Jo, hur Fantomen kommer att dö! Är det här slutet för "mannen som inte kan dö"? Finns det något Diana och Guran kan göra, eller riskerar de bara att orsaka det öde Moz har sett?

Referenser: Babudan, Diana, Gamle Moz.

Text: Tony DePaul. Bild: Mike Manley. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare.

Dagstrippar måndag den 13 mars 2017 - lördag den 23 september 2017.

Publicerad i Fa 2-3​/2019.

Hämndens ängel

Rasputin dog 1916. Ändå dyker han upp i London 1917, under suffragettrrörelsens mest militanta kamp för kvinnlig rösträtt! Fantomen och säkerhetspolisen försöker lösa mysteriet …

Referenser: Alice Liddell, Emmeline Pankhurst, Feminism, Gerald Flood, James Flood, London, Rasputin, Suffragetter.

Text: Claes Reimerthi. Bild: Joan Boix. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 4​/2019.

Verklighetens Alice Liddell, som inspirerade Lewis Caroll till Alice i Underlandet, var 65 år gammal 1917 och såvitt jag vet inte suffragett. Emmeline Pankhurst var en ledande suffragett i verkligheten och förekommer i en biroll som sig själv.

Kampen mot Singh, del 1: Skuggor över Singhtown

Fantomen är försvunnen, kankse död. Hans barn, Kit och Heloise, måste axla rollen som den 22:a Fantomen tillsammans för att fortsätta kampen mot ondskan. Samtidigt har Bengali rasat samman, Sandal Singh försöker hålla ihop sin organisation och Diana upptäcker att det är något som inte stämmer inom FN …

Referenser: Bababu, Den 22:e Fantomen, Den tomma tronen, Diana, Dogai Singh, Heloise, Kit, Morristown, Nadir Singh, Sandal Singh, Singhtown.

Text: Claes Reimerthi. Bild: Janusz Ordon. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 5​/2019.

Gräshoppan vid Walkers Klippa

Fantomen och Diana beger sig till Walkers Klippa för några dagars semester, men där väntar någon med märkliga förmågor …

Referenser: Diana, Gräshoppan, Navajo, Walkers Klippa.

Text: Tony De Paul. Bild: George Olesen och Keith Williams. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Mikael Sol. Textsättning: Reprostugan.

Dagstrippar måndag den 3 maj 2004 - lördag den 28 augusti 2004.

Publicerad i Fa 6-7​/2019.

Kampen mot Singh, del 2: I fiendens skugga

Kaos råder i Morristown, och Sanloi heter numera Singhtown och är hem för Singhpiraterna. Dit rider Kit och Heloise för att undersöka om piraterna håller deras far fången. I New York har Diana fått problem, det finns mäktiga krafter som inte skyr några medel för att hennes rapport om korruption och plundring inom den fredsbevarande styrkan i Tarashimo.

Referenser: Bababu, Belim, Darkfire, Den 22:e Fantomen, Den tomma tronen, Diana, Gamle Moz, Heloise, Jasmine, Kit, Lamanda Luaga, Miss Mist, Morristown, Singhtown.

Text: Claes Reimerthi. Bild: Janusz Ordon. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 6-7​/2019.

Tarashimo är troligen samma land som tidigare översatts Tarakimo.

Eldkraft

Gamle Moz syskonbarn kidnappas av några underhuggare till en mäktig företagsledare. Fantomen blir indragen i en stor utpressningshärva där Bengalis grannland Ivory-Lanas havsmiljö är hotad!

Referenser: Datorvirus, Gamle Moz, Ivory Lana, Miljöförstöring, Olja.

Text: Dai Karlström och Magnus Carling. Bild: Coral Martinez och Rafael Ruiz. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 8​/2019.

Den sjunde ikonen

Fantomens ärkefiende Rasputin vägrar att dö, men kan hans odödlighet vara kopplad till en samling mystiska ikoner? En religiös kult verkar tro det! En av ikonerna finns på museet som Minerva Brooks arbetar för i Morristown och det dröjer inte länge förrän Fantomen måste bli inblandad i det hela …

Referenser: Minerva Brooks, Rasputin.

Text: Claes Reimerthi. Bild: Kari Leppänen. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 9​/2019.

Gräshoppans återkomst

En märklig grupp människor har intagit Walkers Klippa och gjort den till sin egen. De är tungt beväpnade, så hur ska Fantomen ta tillbaka sitt gömställe?

Referenser: Gräshoppan, Walkers Klippa.

Text: Tony DePaul. Bild: Mike Manley. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Mikael Sol.

Dagstrippar måndag den 25 september 2017 - lördag den 17 februari 2018.

Publicerad i Fa 10-11​/2019.

Mannen i skuggorna

Jornalisten Isaak Katonga mördas med en bilbomb och Fantomen bestämmer sig för att hitta de skyldiga, men verkar hela tiden ligga steget efter när han försöker ta reda på vad Katonga undersökte.

Referenser: Bengali, Bengete.

Text: Claes Reimerthi. Bild: Heiner Bade. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 12​/2019.

Kit och piraterna

Året är 1680. Kit, den blivande 7:e Fantomen, befinner sig ombord på ett fartyg som ska föra honom hem till Bengali. Men många pirater härjar i området och för den fredliga trafiken är det lite grann som att löpa gatlopp in i hamn. När segel upptäcks vid horisonten blir därför oron stor ombord. Så går en piratflagga i topp och bekräftar alla farhågor. Man ha råkat i klorna på den fruktade piraten Bonhomme.

Referenser: Den 6:e Fantomen, Den 7:e Fantomen.

Text: Claes Reimerthi. Bild: César Spadari. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 13​/2019.

Djävulen i Stockholm

En ung kille som invandrat till Sverige från Bengali har en otrolig konstnärlig förmåga som en gallerist hänsynslöst utnyttjar. Han lider dessutom svårt av psykisk sjukdom och pressen håller på att knäcka honom. Fantomen befinner sig i Stockholm för att hinna träffa Diana då hans vägar korsas med den unge konstnären i ett kritiskt ögonblick …

Referenser: Stockholm, Sverige.

Text: Mikael Sol. Bild: Jan Bielecki. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Mikael Sol. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 14-15​/2019.

Häxdoktorernas maktkamp

När Dr. Axel startade sitt moderna sjukhus i Bengalis djungel räddade det livet på många. Men det innebar också att de traditionella häxdoktorernas inflytande över stammarna minskade rejält, något de inte kunde acceptera! Med våld försöker de få bort Dr. Axel och återta sin makt. I skottgluggen finns Fantomens egen son Kit!

Referenser: Djungelsjukhuset, Doktor Axel.

Text: Lee Falk. Bild: George Olesen, Keith Williams och Geoge Olesen. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Mikael Sol. Textsättning: Reprostugan.

Dagstrippar måndag den 28 juli 1997 - lördag den 15 november 1997.

Publicerad i Fa 14-15​/2019.

Det här äventyret utspelar sig när Fantomens barn var små.

Sandal Singh – Den gyllene burens fånge

Fantomens ärkefiende Sandalh Singh besöker palatset hon växte upp i och gamla minnen från en mörk barndom väcks till liv. En gripande berättelse om ett oskyldigt barns väg mot ondskan.

Referenser: Dogai Singh, Sandal Singh, Singhpiraterna.

Text: Claes Reimerthi. Bild: Coral Martinez, Joan Boix och Rafael Ruiz. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 16​/2019.

Kampen mot Singh, del 3: Gatlopp med Döden

Då Fantomen är försvunnen och möjligtvis död måste hans barn Kit och Heloise axla rollen som den 22:a Fantomen. En komplott för att mörda Singhpiraternas ledare Sandal Singh har satts i verket. Hennes före detta livvakt och barndomsvän Belim har vänt sig emot henne. Mitt i allt är kit fast i en livsfarlig arena som underhållning för Sandals pirater …

Referenser: Bababu, Belim, Darkfire, Den 22:e Fantomen, Den tomma tronen, Diana, Heloise, Kit, Lamanda Luaga, Miss Mist, Morristown, Sandal Singh, Singhpiraterna, Singhtown.

Text: Claes Reimerthi. Bild: Janusz Ordon. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 17​/2019.

Döden i Carpatia

Fantomen är på genomresa i Carpatia då han passerar ett gäng demonsteranter som protesterar mot rivningen av en gammal kyrka. Han blir plötsligt inblandad i en mordgåta där allt inte riktigt är som det verkar …

Referenser: Carpatia.

Text: Mikael Sol. Bild: Janusz Ordon. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Mikael Sol. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 18-19​/2019.

Dakkpiraterna

Väster om Bengali ligger landet Dakk som i århundraden styrts av sjörövare. Olika generationer Fantomen har slagis mot Dakkpiraterna och nu blir det den 21:e Fantomens tur!

Referenser: Dakk, Zaal, Östra Mörkret.

Text: Lee Falk. Bild: George Olesen och Keith Williams. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Mikael Sol. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 18-19​/2019.

Jean Lafittes skatt

Efter att en orkan spridit förödelse i Louisiana har Diana tagit ledigt från sitt ordinarie jobb för att hjälpa till på plats som frivillig hjälparbetare. Skadorna på ett gods i området har avslöjat ett hemligt rummed en ålderdomlig kista. Kistan är märkt med piratsymboler och en inbränd namnteckig – Jean Lafitte! Nyheten om fyndet sprider sig och Diana hamnar i trubbel …

Referenser: Diana, Jean Lafitte, Louisiana, New Orleans, Skattjakt, USA.

Text: Reimerthi. Bild: Leppänen. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 20​/2019.

Barnsoldaterna

En scoutpatrull är på hajk i Bengalis djungel då de blir kidnappade av en laglös milis mitt i natten! Men varifrån kommer milisen och vad ska de ha sina "nyrekryterade" barnsoldater till?

Referenser: Scouter.

Text: Tony DePaul. Bild: Terry Beatty. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Janne Eriksson. Textsättning: Reprostugan.

Söndagssidor söndag den 1 juni 2014 - söndag den 23 november 2014.

Publicerad i Fa 21​/2019.

Kampen mot Singh, del 4: En familjeangelägenhet

I Sandal Singhs led döljer sig en förrädare som står redo att hugga henne där det gör som mest ont. Kit är hennes fånge och Heloise säker efter deras mor Diana. Bababu försker kontrollera Morristown där total kaos råder, och 21:e Fantomen är spårlöst försvunnen …

Referenser: Bababu, Belim, Darkfire, Den 22:e Fantomen, Den tomma tronen, Diana, Heloise, Kit, Lamanda Luaga, Miss Mist, Morristown, Sandal Singh, Singhpiraterna, Singhtown.

Text: Claes Reimerthi. Bild: Janusz Ordon. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 22-23​/2019.

Kidnappninngen av prins Rex

Prins Rex vill mest bara umgås med sin kärlek prinsessan Alicia av shambad, men samtidigt lider hans utbilding av en inkompetent lärare. Fantomen övertygar Rex att börja på en skola i New York, där en korrupt baronkhansk greve passar på att utnyttja prinsens mindre skyddade tillvaro.

Referenser: Alicia, Baronkhan, Rex.

Text: Lee Falk. Bild: George Olesen och Keith Williams. Översättning: Mikael Sol. Textsättning: Reprostugan.

Dagstrippar måndag den 2 december 1996 - lördag den 29 mars 1997.

Publicerad i Fa 22-23​/2019.

Ett nytt hopp

Bengali står utan president efter att en katastrof förstört presidentpalatset och stora delar av Morristown. När landet går mot presidentval leder Helena Satoya opinions­undersökningarna. De andra kandidaterna är Movick, en rik skojare som bara ser till sina egna behov, och Badry Zuberi, en av Lubangas gamla generaler.

Referenser: Lamanda Luaga, Miss Mist.

Text: Mikael Sol. Bild: Anthony Spay. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 24​/2019.

Skönhetstävlingen

En bergsfurste arrangerar en skönhetstävling, och lockar kvinnor från djungeln med fina priser. Men fursten och hans "domarpanel" har mörkare avsikter …

Text: Lee Falk. Bild: George Olesen och Keith Williams.

Dagstrippar lördag den 31 maj 1997 - lördag den 26 juli 1997.

Publicerad i Fa 24​/2019.

Tidigare publicerad i Fantomens Julalbum 1998.