Fantomen

Här listas de gånger serien Fantomen (Seriewikin, wikipedia) förekommer i mina indexerade fantomentidningar.

Du kan lista serierna efter publikation i Fantomentidningen eller efter originalpublicerig som dagstripp eller söndagssidor (så långt information om ursprungspublicering finns med i indexet).

Episoderna kräver flera sidor: 137, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49.

Artiklar

Fantomen presenterar: Samtal med Serieskapare del 1

Referenser: Fantomen, Lee Falk, Mandrake, Phil Davis, Ray Moore.

Lee Falk kommer till skandinavien med orsak av den norska Fantomentidningens 20-års jubileum och Mandrakes 50. Vi får oss till livs ett samtal mellan Redax och Falk om Fantomenmusikalen, Mandrake och hans förebild, tecknarna Phil Davis och Ray Moore, samt färgen på Fantomens dräkt.

Publicerad i: Fa 24​/1984.

Fantomen presenterar: Samtal med Serieskapare del 2

Referenser: Fantomen, Lee Falk.

Redax pratar vidare med Lee Falk, bland annat om Walkers klippa, om tvillingarna och om Bengalikartan som Özcan Eralp tagit fram.

Publicerad i: Fa 25​/1984.

Fantomen Fakta: Fantomens 30-tal

Referenser: Fantomen.

Den första Fantomenstrippen publicerades den 17 februari 1936. Här presenteras lite fakta om hur det började.

Publicerad i: Fa 6-7​/2016.

Episoder

Rodia – efterspel

Apardheidregimen i Bengalis grannland Rodia har fallit. Exil-rodier från den forna vita eliten faller offer för en seriemördare som vill hämnas på de gamla förtryckarna. Den nya svarta ledningen anklagas för morden, och det blir upp till Fantomen att ta reda på den chockerande sanningen!

Referenser: Nelson N'dela, Rodia.

Text: Claes Reimerthi. Bild: Joan Boix. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Göran Semb. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 9​/2014.

Järnormen

I Bengalis grannland Ivory Lana finns en gammal nedlagd järnväg och folket där känner väl till historierna om "järnormen". En dag stånkar åter ett lok på den rostiga rälsen genom den djupa djungeln – ett tåg fullt med spöken ... döda, som klivit upp ur sina gravar ...

Referenser: Ivory Lana, Järnväg, Miljöförstöring, Rhodia.

Text: Tony De Paul. Bild: Graham Nolan. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Janne Eriksson. Textsättning: Reprostugan.

Söndagssidor lördag den 2 oktober 2004 - söndag den 27 mars 2005.

Publicerad i Fa 10-11​/2014.

Omarbetad version av "Spöktåget" (Fa 17/1997) för syndikering

Vägen till sanningen

Tosh Bates jagar mytiska monster i ett TV-program, men tittarna sviker och cheferna ger honom ett ultimatum. Nu måste han verkligen hitta något! Så Tosh och hans team reser till Bengali för att hitta Den Vandrande Vålnaden.

Referenser: Boston, TV.

Text: Philip Madden. Bild: Hasse Lindahl. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Göran Semb. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 10-11​/2014.

Hotet mot Prins Rex

Tom-Tom besöker sin vän Rex i Baronkhan, men anländer samtidigt som onda män släpper ut ett biologiskt stridsmedel för att ta över makten ...

Referenser: Baronkhan, Kapten Lara, Rex, Tom-Tom.

Text: Tony De Paul. Bild: Graham Nolan. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Janne Eriksson. Textsättning: Reprostugan.

Söndagssidor söndag den 3 april 2005 - söndag den 25 september 2005.

Publicerad i Fa 10-11​/2014.

Snödemonens tempel

Äventyraren och miljardären Scotty McDougall är döende i cancer. Men kanske kan han hitta ett sätt att bli odödlig i Snödemonens tempel i Tibit. I alla fall tror han det. Utan att veta expeditionens sanna syfte erbjuder Fantomen sig att hjälpa honom eftersom McDougall i sina yngre dagar räddade livet på Fantomens far och därmed belönades med Fantomes goda märke. Men människor förändras under åren ...

Referenser: Det goda märket, Tibet.

Text: Jens Hansegård. Bild: Felmang. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 12​/2014.

En piratdrottnings död

I flera äventyr har vi fått följa 1800-talets piratdrottning Kate Sommersets liv. Nu får vi vara med under det som kanske blir hennes sista dagar, då hon och den 18:e Fantomen korsar svärd med den blodtörstige och hänsynslöse piraten Stane!

Referenser: Den 18:e Fantomen, Kate Sommerset.

Text: David Bishop. Bild: César Spadari. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 13​/2014.

I Lönnmördarens spår

En lönnmördare anlitas för att stoppa ett projekt för fredlig utveckling i Rodia. Fantomen måste lista ut vem som är måltavlan och stoppa mordet!

Referenser: Diana, New York, Rodia.

Text: Tony DePaul. Bild: Graham Nolan och Henrik Jonsson. Översättning: Janne Eriksson. Textsättning: Reprostugan.

Söndagssidor söndag den 2 oktober 2005 - söndag den 26 mars 2006.

Publicerad i Fa 14-15​/2014.

Detta är ett amerikanskt söndagsäventyr. Enligt dem är Luaga fortfarande är president i Bengali. De rutor där presidenten är med har därför tecknats om till Sandal Singh av Henrik Jonsson.

Den odödlige

Rom 1773. Chris, den framtida 12:e Fantomen, är utskickad på hemligt uppdrag av sin far. Han börjar på en katolsk internatskola på jakt efter några dokument om en förfader, men hamnar snart i klorna på en fanatisk präst som är ute efter en annan hemlighet – den om Fantomens odödlighet!

Referenser: Anglikaner, Bonnie Prince Charlie, Den 11:e Fantomen, Den 12:e Fantomen, Engelska seminariet, Jesuitorden, Rom.

Text: Janne Lundström. Bild: Felmang. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 14-15​/2014.

Mysteriet med Eldsberget

Fantomen och Diana gör en romantiskt utflykt till det ödsliga och obebodda Eldsberget. Under den smältande snön hittar det – växthus!

Referenser: Bengali, Diana.

Text: Tony DePaul. Bild: Graham Nolan. Översättning: Janne Eriksson. Textsättning: Reprostugan.

Söndagssidor söndag den 2 april 2006 - söndag den 24 september 2006.

Publicerad i Fa 14-15​/2014.

Möte med Hämnare

Den vackra kvinnliga piratjägaren Savarna hjälpte Fantomen att befria Diana ur rodiansk fångenskap. När vraket efter hennes fartyg India Voyager II påträffas, drar fantomen därför slutsatsen att rodiansk militär ligger bakom sänkningen. Fast besluten att hämnas Savarnas död beger sig Fantomen till Rodia för att finna de skyldiga ... men allt är inte som det ser ut.

Referenser: Kapten Savarna, Rodia.

Text: Tony DePaul. Bild: Terry Beatty. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 16​/2014.

Nouvelle France

År 1679. Kung Ludvig XIV – Solkungen – styr Frankrike med järnhand och ser den oppositionella familjen de Rohan som ett hot. När han låter mörda Fantomens kusin Philippe de Rohan måste Fantomen bege sig till Nouvelle-France, de franska kolonierna i Nya världen, för att varna Philippes bror Nicolas. Men kungens lönnmördare är honom tätt i hälarna ...

Referenser: Den 7:e Fantomen, Frankrike, Huroner, Ludvig XIV, Montreal, Versailles.

Text: Dag Frognes. Bild: Kari Leppänen. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Göran Semb. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 17​/2014.

Detta är Kari Läppenens hundrade Fantomenäventyr!

Förbjudet land

Vita män kommer ut ur det förbjudna landet och frågar efter ett flygplan. Men de använder ett ålderdomligt ord, och ser själva ut att komma direkt från 1930-talet!

Referenser: Beryl Markham, Gamle Moz.

Text: Tony DePaul. Bild: Graham Nolan. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Janne Eriksson. Textsättning: Reprostugan.

Söndagssidor söndag den 1 oktober 2006 - söndag den 25 mars 2007.

Publicerad i Fa 18-19​/2014.

Plutoniumpiraterna

Ett ordinärt omhändertagande av en berusad bråkstake avslöjar en terroristplan.

Referenser: Djungelpatrullen, Kärnvapen, Plutonium, Singhpiraterna.

Text: Tony DePaul. Bild: Paul Ryan. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Janne Eriksson. Textsättning: Reprostugan.

Söndagssidor söndag den 30 september 2007 - söndag den 23 mars 2008.

Publicerad i Fa 18-19​/2014.

Tjallaren

Hendrik, mönsterfånge på Boomsbyfängelset, avslöjar för Fantomen att hans före detta kumpaner planerar att använda sig av den plan han skapat för att råna myntverket i Morristown. Nu vill han att Fantomen ska stoppa rånet. Men går det att lita på Hendrik? Fantomen gör bäst i att se upp ...

Referenser: Boomsby.

Text: Tony DePaul. Bild: Terry Beatty. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Claes Reimerthi. Textsättning: Reprostugan.

Söndagssidor söndag den 8 april 2012 - söndag den 30 september 2012.

Publicerad i Fa 18-19​/2014.

Ockraren

En skrivare i portcullen dras med lån han inte kan betala och fruktar för sitt liv. När han hittar en obevittnad avskrivning av Kapten Walkers skuld till handelshuset ser han en lösning ...

Referenser: Den 1:a Fantomen, Portsmouth.

Text: John Rassy. Bild: Heiner Bade. Färgläggning: Reprostugan. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 20​/2014.

Jakten på den försvunna staden

År 1925 försvann den brittiske upptäcktsresanden P. H. Fawcett någonstans i Sydamerikas outforskade djungler under letandet efter en legendarisk försvunnen stad – Z. Sju år senare är en undsättnings­expedition både den försvunne Fawcett och staden Z på spåren, men faror hotar överallt …

Referenser: Arctic Oil, Brasilien, Cuiabá, Den 19:e Fantomen, Minerva Brooks, Mu, Sydamerika.

Text: Claes Reimerthi. Bild: Alex Saviuk. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Göran Semb. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 21​/2014.

Operation Enigma

1943. Hauptmann Braune flyr ökenkrigets Tunis och söker immunitet hos britterna. I gengäld erbjuder han dem tillgång till kodmaskinen Enigma och dess kodböcker. Han kräver dock att personligen få överlämna kodmaskinen till den brittiska underrättelse­tjänsten. Men talar Braune sanning? Fantomen får snart anleding att ana oråd …

Referenser: Andra Världskriget, Enigma, Klosterön.

Text: David Bishop. Bild: César Spadari. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 22-23​/2014.

Året är 1943, men det framgår inte vilken Fantomen som är huvudperson. Det borde vara den 19 eller 20:e, men samtidigt handlar ju äventyr från 1936 om den 21:a ...

Förslavad by

En förbannelse tycks ha drabbat Wambesibyn. En grupp från FN:s jorbruksorgan har ingen bättre teori ... Eller vet de mer än de låtsas om?

Referenser: Diamanter, Wambesi.

Text: Tony DePaul. Bild: Paul Ryan. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Janne Eriksson. Textsättning: Reprostugan.

Söndagssidor lördag den 30 augusti 2008 - tisdag den 21 oktober 2008.

Publicerad i Fa 22-23​/2014.

Djungelskolan

Efter ett väpnat rån har Kani Kendebe hamnat i Bengalipolisens "boot camp" i djungeln. Han rymmer, men är han tuff nog att klara sig ensam långt ute i djungeln?

Text: Tony DePaul. Bild: Paul Ryan. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Janne Eriksson. Textsättning: Reprostugan.

Söndagssidor fredag den 28 november 2008 - söndag den 22 mars 2009.

Publicerad i Fa 22-23​/2014.

Det hemliga vapnet

Djungelpatrullen har beställt ett par moderna ångfartyg i London, men varvet har ekonomiska problem, och de amerikanska sydstaterna är väldigt intresserade av ett fartyg därifrån …

Referenser: Amerikanska inbördeskriget, Den 16:e Fantomen, Djungelpatrullen, London, Villiers.

Text: Dag Frognes. Bild: Kari Leppänen. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Göran Semb. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 24​/2014.

Triangeldramat

Referenser: Alicia, Baronkhan, Kapten Lara, Rex, Shambad.

Text: Tony DePaul. Bild: Paul Ryan. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 25-26​/2014.

Blodrött hav

Piratledaren Korshir Singh har dödat Renate, den 11:e Fantomens hustru och den 12:es moder. Strax därefter får Korshir ett budskap: Hans dagar är räknade, Fantomen är på väg.

Referenser: Den 11:e Fantomen, Den 12:e Fantomen, Greve di Thanatos, Korshir Singh, Kymeria, Sultan Abdul Hamit.

Text: Claes Reimerthi. Bild: Joan Boix. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Göran Semb. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 25-26​/2014.

Rivalerna

En kidnapparliga härjar i ett flyktingläger i Bengali, och Fantomen går motvilligt med på att låta Kit ikläda sig rollen som lockfågel för att lura fram kidnapparna. Men när Heloise, som känner sig åsidosatt, i hemlighet bestämmer sig för att vara med på ett hörn är det bäddat för trubbel …

Referenser: Den 22:e Fantomen, Flyktingar.

Text: Philip Madden. Bild: Sal Velluto. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Cato Vandrare. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 1​/2015.

Avaria

Kit och Heloise hittar en av Baronkhans kartritare utslagen i skogen under en ridtur. Han vittnar om ett aggresivt krigarfolk bestående av kvinnor. Den 21:e Fantomen mins den 10:e Fantomens krönika om ett liknande folk. Kan det vara samma? Kit och Fantomen rider ut i de outforskade delarna av Dimmiga bergen för att ta reda på det …

Referenser: Avaria, Baronkhan, Den 10:e Fantomen, Den 21:e Fantomen, Den 22:e Fantomen.

Text: Tony DePaul. Bild: Paul Ryan. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Janne Eriksson. Textsättning: Reprostugan.

Söndagssidor fredag den 27 november 2009 - söndag den 21 mars 2010.

Publicerad i Fa 2-3​/2015.

Bourbonernas skatt

När den 14:e Fantomen år 1811 kommer till det av Napolen ockuperade Belgien för att hjälpa en gammal skolkamrat, dras han snabbt in i en hänsynslös skattjakt. Under franska revolutionen försvann kungafamiljens rikedomar spårlöst och många är beredda att gå över lik för att få tag på dem. Fantomen märker snart att han inte kan lita på någon …

Referenser: Belgien, Bryssel, Den 14:e Fantomen, Klostret i Orval, Ludvig, Hertig av Provance, Madame D'Orgueille.

Text: Jens Hansegård. Bild: Heiner Bade. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Göran Semb. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 2-3​/2015.

Pesten i Venedig

År 1575. Pesten har kommit till Venedig och den andre Fantomen är en av dem som smittats. Som genom ett mirakel övervinner han sjukdomen och genomsöker den pesthärjade staden på jakt efter Lucia Croce, kvinnan han är förälskad i. Men återseendet blir inte vad han väntat sig –

Referenser: Den 2:e Fantomen, Elena, Lucia Croce, Pest, Venedig.

Text: Janne Lundström. Bild: Hasse Lindahl. Färgläggning: Reprostugan. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 4​/2015.

Medicinmannens dotter

En av Fantomens gamla fiender – en av de onda medicinmännen i djungeln – vänder sig till Fantomen för hjälp. Hans dotter som bor i Morristown har hamnat mitt i ett brutalt gängkrig. De olika gängens maktkamp sätter hennes liv i fara! Fantomen går med på att rädda kvinnan, men upptäcker snart att situationen är mer komplicerad än så …

Referenser: Mori, Morristown.

Text: Göran Semb. Bild: César Spadari. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Göran Semb. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 5​/2015.

Mandrakes Bon Voyage

Mandrake och Narda dyker upp vid dödskallegrottan för att bjuda Fantomen och Diana på en kryssning.

Referenser: Diana, Mandrake, Narda.

Text: Tony DePaul. Bild: Terry Beatty. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Mikael Sol. Textsättning: Reprostugan.

Söndagssidor söndag den 21 april 2013 - söndag den 24 november 2013.

Publicerad i Fa 6-7​/2015.

Ensam är …

Text: Lars Krantz.

Publicerad i Fa 8​/2015.

Fruktans Dal

Minerva Brooks deltar i en expedition i sydamerikas djungler som söker den legendariska försvunna staden Z. Hennes morfar ledde en undsättnings­expedition i början av 1930-talet för att finna den försvunna upptäcktsresanden P. H. Fawcett som var besatt av Z, men även hela hans expedition försvann spårlöst.

Referenser: Amazonas, Arctic Oil, Bandarstatyetten, Minerva Brooks, Percy Fawcett, Rio de Janeiro.

Text: Claes Reimerthi. Bild: Alex Saviuk. Färgläggning: Reprostugan. Översättning: Göran Semb. Textsättning: Reprostugan.

Publicerad i Fa 8​/2015.